Вие сте тук: Начало / Блог / » MD-Умни сгради / Енергоефективни сгради клас "MD-Умни сгради" - част 1

Енергоефективни сгради клас "MD-Умни сгради" - част 1

При строителството на нови сгради или реконструкция на съществуващия сграден фонд по стандарт с клас „MD-УМНИ СГРАДИ”, ще се намали драстично потреблението на енергия за съвременното семейство, при повишаване на топлинния комфорт и качеството на живот.

Ефектът е забележим, защото около 30% от общото потребление на енергия се пада на сградния фонд, а 90% от тази енергия се използва за отопление или охлаждане.


Саниране на умна къща

Снимка реализиран проект: Саниране на умна къща.

Повечето сгради в България не са енергоефективни и работата в тази насока ще доведе до значителни спестявания на разходите за енергия.

Целта на MD Creative Studio е чрез 3D проектиране, моделиране, визуализация и маркетингов строителен мениджмънт да предложим продукт, който да повиши цялостната ефективност на сградите, отчитайки специфичните местни условия, микроклимат и рентабилност.

Енергоефективни сгради клас „MD-УМНИ СГРАДИ” - основни принципи на концепцията:


 1. Оптимално използване на слънчевата радиация – неизчерпаем безплатен източник на енергия.
 2. При обстоен първоначален анализ, отчитаме много внимателно местоположението, ориентацията и силуета на сградата, както и всички отвори и покривните линии.

  Използването на слънчевата енергия с цел изграждане на енергоефективна архитектура включва:

  пасивни системи за отопление – отвори, прозорци, атриуми, зимни градини, солариуми и остъклени пространства;

  пасивни системи за охлаждане – сенници, перголи, клапани и заобикаляща растителност;

  пасивни системи за акумулиране на слънчева енергия в сградната обвивка – окачени фасади и енергоефективни изолационни пакети.

 3. Оптимална топлоизолационна система.
 4. Изолация при която подръжката на нормална за обитаване температура през всички сезони се постига почти без разходи за отопление и охлаждане. Минималната енергия е необходима за да се поддържа температура в границите 19-22°С, при относителна влажност 40-60% на вкарвания пресен въздух.

  За постигане коефициент на топлопреминаване не по-голям от 0,10W/m2k, ни е необходима ориентировъчна дебелина на топлоизолацията:

  За ограждащи стени – 35см;

  За покривна плоча – 40см;

  За неотопляем под – 30см.

 5. Използване на подходяща дограма – прозорци и врати
 6. Коефициентът на топлопреминаване не трябва да надвишава 0,8W/m2k, а пропускливостта на слънчевата енергия през стъклото, да не е по-голяма от 50%.

  Стъклопакета трябва да е трислоен, запълнен с инертен газ, а от вътре да е с к- стъкло със специално покритие.

  Профилите на дограмата са най-малко от 5 камери. Много важно е уплътняване на фугите, между рамката и стената, с цел постигане на въздухопроницаемост 0,6l/h.

 7. Вентилация с рекуперация и високо КПД.
 8. Свежият въздух се подава в жилищните помещения, хол, всекидневна, спалня, а мръсният се изсмуква от сервизните помещения, кухни, бани, тоалетни. При този процес и свежият и мръсният минават през топлообменник, а в зависимост от сезона свежият въздух се затопля или охлажда.

  Съвременните рекуператорни вентилационни блокове достигат над 96% КПД.

  Предимствата на вентилация с рекуперация са следните:

  Оползотворяване на топлината;

  Опимизиране на влажността;

  Предварително охлаждане/затопляне на свежия въздух;

  Намаляване на праха, алергените и шума;

  Компактни решетки и въздуховоди с възможност за монтаж в таван, стени или под.

 9. Въздухопроницаемост
 10. За да бъде една сграда въздухонепроницаема, трябва да се затворят всички фуги, през които може да премине въздух. За да се постигне това сградата се изпълнява с непрекъснат херметичен слой, като особенно внимание се обръща на връзките между различни материали и елементи.

  Добрата херметичност осигурява:

  Липса на течение на въздуха и навлизане на студен или горещ въздух във вътрешността;

  Избягва се проникване на влага в строителните конструкции и помещенията;

  Ефективна работа на вентилационната система;

  Шумозащита.


С какво можем да Ви бъдем полезни?


Покрай идеята за създаване на сгради клас MD-УМНИ СГРАДИ”, достигането до които е ограничено по обясними причини, ние може да Ви помогнем да реновирате Вашата къща и да реализирате нискоенергийна сграда, която да използва елементи от този стандарт. Така да доведе до значителни икономии на енергия, при разумни инвестиции.


Как ще направим Вашата къща енергоспестяваща?


Подбор на качествени материали, удовлетворяващи изискванията на технически спесификации и качество по утвърден стандарт, при оптимална цена;

Подробен анализ на температурните загуби и избор на оптимална топлоизилационна система, с премахване на топлинни мостове и надеждно уплътняване на всички фуги;

Инсталиране на вентилационна система с рекуперация;

Слънцезащита през летните месеци. Анализ на изложението, сенките с цел използването на ефективни пасивни мерки, като точно изчислен размер на засенчващ елемент, козирка, пергола, сенник или растителност. Изграждане на 3D модел на сградата и терена около нея, с точни разчети на влиянието на изложението на всички фасади, от заобикалящи съществуващи и допълнително изградени елементи.

За да обсъдим възможностите за пестене на енергия във Вашия дом, се свържете с нас, като ни се обадите на тел. +359 988 812 830 или ни пишете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

360 3D video 3D проекти LED Осветление Автоматика Нови технологии Окачени тавани Оформяне двор Саниране Съвети Умни сгради Услуги

Виж подобни статии

Автоматизирани системи за управление на умни къщи

Умна къща с контролер Fibaro Lite-основни настройки

Контролер Fibaro Home Center Lite

Технологията Z-Wave в умен дом