Как да изберете материалите за Вашата Къща

 

Изборът на строителни материали за изграждането на Вашата Къща е изключително важен. Материалите, заедно с правилния начин на изпълнение на строителните дейности, отговарят за дълговечността на сградата - какъв период от време, ще се запази първоначалният вид на новопостроената Къща.

Повечето от нас, строим Собствена Къща само веднъж в живота си. Разбира се, че искаме да е най-доброто, за да се радваме на мечтана къща цял живот и да остане и за децата ни. Затова, трябва да се подходи с Мисъл.

Проблемът е, че се предлагат изключително много строителни материали. Как да знаем, кои са подходящите за Нашия Дом?

Започвате да проучвате, да получавате съвети от приятели, съседи, роднини, които споделят собствения си опит. Но често информацията, която откривате и мненията, които получавате, се изключват взаимно и започвате да се колебаете, какво да изберете. А и от къде да сте сигурни, че подходящите материали за една къща са подходящи и за вашата къща?

Взимането на решение се усложнява и започвате да се замисляте дали да не се обърнете към специалист. Но тогава възниква въпросът, как да му се доверите? От къде да знаете, че не е поредния некоректен изпълнител, който иска само да спечели от вас?

През годините сме се срещали с много подобни колебания и съмнения на наши клиенти. С тази статия ще се опитаме да улесним процеса ви на вземане на решение по споменатите въпроси.

Фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на строителни материали

Изборът на материалите е важен на всеки един етап от създаването на къща. Дори и на етап груб строеж, при изграждането на конструкцията на къщата.

По-високата цена не винаги е фактор за по-качествено. Ако искате да е “най-доброто” и не сте запознати с материалите, много по-лесно ще се заблудите (или търговците ще ви заблудят) да купите “по-качествен” материал, защото е по-скъп. Имайте предвид, че често има равностойни алтернативи на по-ниска цена.

Издръжливост на материалите - според вашата къща, трябва да се прецени, на каква тежест ще са подложени отделните материали и каква да е носимоспособността им.

Устойчивост - попитайте за пожарната безопасност на материалите и сеизмична устойчивост.

Материалите трябва да са с добри топлотехнически показатели. Като цяло е важно да поддържате комфортна и здравословна температура в къщата, през цялата година. С енергоефективни материали, ще достигате по-лесно желаната температура, като същевременно ще пестите енергия и пари в дългосрочен план от сметките за ток.

Да не влияят негативно на създаването на здравословна и благоприятна среда на живот (да излъчват по-малко токсини, като канцерогени, летливи органични съединения и т.н.).

Каква нужда от поддръжка изискват - някои материали може да изискват повече грижи от други, които да са свързани и с повече разходи.

За материалите за довършителните дейности е важно, къде е разположено жилището - например прашна улица в градски условия или във вилна зона с чист въздух. Някои материали задържат повече прах от други и не е добре да се използват на места, които ще се замърсят лесно.

Естестически вид - естествено важе е, за да се чувствате уютно и комфортно в дома си, но не трябва да правите избора само на база красив ефект на материала. Вземете предвид и горните фактори.

Всички тези фактори, на които трябва да се обърне внимание при избора, са важни и от тях зависи дълговечността на къщата и разходите ви за последващи ремонти и поддръжка.

Направата на правилен избор, дори след като сте запознати с изискванията, на които трябва да отговарят материалите е труден, защото отнема много време и енергия в проучване, търсене и колебания. Затова и много хора, желаещи да получат качествени и устойчиви във времето резултати, се доверяват на специалист.

Плюсовете да се доверите на специалист при избора на материали за създаването на Вашата Къща

1. Една от причините, която споменахме е пестенето на време за избор на правилните материали - не е нужно да търсите в цялата информация, която ще откриете и да хабите умствената си енергия в колебания за всички „за“ и „против”.

2. Много често хората ги спира фактът, че ще им излезе по-скъпо, ако се обърнат към специалист. Но всъщност, дали е така?

Има някои фактори, които ако се вземат предвид от специалиста още на етап проектиране, разходите ви за самото построяване на къщата, ще намалеят значително. При създаване на проекта за къщата, чрез обмисляне и предлагане на варианти, може да се намали количеството на използваните материали. Например, обмисляне на вида покрив, съобразено с количеството материали за покрива, които ще са необходими (например количество керемиди) и общата цена, която ще се получи. Сравнение на варианти и избор на най-оптималния (обща цена - качество).

Друг е въпросът, че ако подбирате сами продуктите и те са неправилни, разходите ви в последствие ще се увеличат от разходите за ремонти.

3. Дори сами по себе си материалите да са най-точните за вашата къща, важна е и комбинацията, съвместимостта на отделните материали, как те се държат един с друг. Познаването на техническите характеристики от специалистите, позволява рационално (в технически и икономически аспект) да се изберат правилните комбинации от материали.

4. Ако си мислите “в миналото хората са си строяли сами къщите и на мен не ми е нужен специалист”, замисляте ли се, че тогава необходимостта не е била толкова голяма, защото е имало много по-малко видове материали, а и те е трябвало само да бъдат здрави и устойчиви. В днешно време на преден план излизат и други показатели, които трябва да се проучат за материалите - дали нямат вредно влияние, върху въздуха в къщата; дали пропускат навън, образувалате се влага в дома (преди не е имало дограми, които да възпрепятстват този процес и да се увеличава вероятността от поява на мухъл) и много други важни аспекти, с които трябва да се съобразим.

iРазбира се, всеки от нас знае, че винаги е по-добре да се доверим на специалист, независимо за коя сфера на дейност, става въпрос. За жалост всички сме попадали на толкова много "специалисти", от които не сме получили желания резултат, че вече ни е много трудно да се доверим. Тъй като знаем, колко трудно се печели доверие, ако имате съмнения към специалиста, който сте избрали, можете да използвате информацията от тази статия, като чек-лист за детайлите, които да го питате дали се съобразява с тях: питайте го за конкретните материали, които ви предлага, дали отговарят на факторите от точка 1 и дали обръща внимание на нещата от точка 2.