Заблудата на “Ориентировъчната” цена 

 

На хората, желаещи Собствена Къща, често се случва да започнат дейности по създаването на Къщата с едни очаквания за Цената, а всъщност Реалната Цена се оказва ДАЛЕЧ ПО РАЗЛИЧНА. Причината е, че тези хора са попаднали под Заблудата на ГРЕШНАТА, прекалено обща “Ориентировъчна” Цена.

Защо се случва това?

Как да НЕ търсите Ориентировъчна цена, за да Не се заблудите.

За да опишем, ще разгледаме типичен пример на действие на голям процент от хората.

Когато дойде моментът, в който мечтаещият за собствена къща, реши че вече може да си позволи да инвестира в създаването й, и е закупил или притежава собствен парцел, първата стъпка, която прави, е да започне да проучва колко ще му струва строенето, каква е ориентировъчната цена.

Това е напълно разбираемо, добре е да знаете предварителна ориентировъчна цена, за да сте подготвени и да прецените, дали ще имате възможност да завършите строителството.

Но най-често въпросът, на който се търси отгвор е например от типа: Колко струва стротелството на двуетажна еднофамилна къща 200кв.м РЗП.

Повечето хора започват да търсят отговор, като проучват във форуми, колко е излязло строителството на други хора, или гледат осреднени цени за строителство на кв.м. от сайтове на строителни фирми.

Какъв е проблемът на подобни оринтировъчни цени?

Проблемът е, че са прекалено ориентировъчни. Те не са за Вашия парцел и за особеностите на Вашата къща. Например може да се окаже, че за Вашия парцел изкопните работи, които трябва да се правят са по-сложни и те да оскъпяват значително цената. Или вие да желаете изба. Или да си представяте покрив, чието изпълнение да изисква по-голяма инвестиция.

Разбираме нуждата Ви от получаване на ориентировъчна цена, но за да имате по-правилна преценка и да не попаднете под клопката на Заблудата, тази предварителна цена, трябва да бъде съобразена със спецификите на Вашия парцел и с по-конкретни детайли на къщата, която си представяте.

Как да получите ориентировъчна цена, така че да е за Вашата къща.

За да получите такава цена е нужно:

  •  Да имате скица на парцела с петно за строеж.
  •  Да определите, колко етажа ще е къщата.
  •  Да имате ориентировъчна идея за разпределение (какви помещения желаете да е имате).
  •  Да помислите, дали ще имате избени помещения и дали ще се използва подпокривното пространство (например да имате таванска стая)
  • С тази информация ще разберете по-конкретно за Вашата Къща, каква е ориентировъчната цена за грубия строеж.
  • За изготвянето на такава цена ще трябва да заплатите на специалисти, но тази услуга няма да ви струва много, а в замяна ще можете да си изградите по-точна представа за средствата, който ще трябва да отделите за построяването на къщата.

--------------------------------

П.С. Дори и така определена, оринтировъчната цена може да ви послужи само грубо да разберете сумата, която ще трябва да инвестирате и да прецените дали ще имате възможност да заделите подобна сума.

За определяне на по-близка до реалната цена, може да се изготви Концептуален проект - изграждане на концепция на къщата в специална за тази цел програма, в която се пресмятат лесно и количествата на необходимите материали.

Концептуалния проект има и други плюсове за вас. Например, с него ще можете още на етап Идея за къщата, да намалите цената за строителство, ако ви е прекалено висока - концепцията може много лесно и бързо да се оптимизира, за да се намали цената за строителство, като се променят елементи от къщата, които оскъпяват цената.

Повече подробности за Концептуалния проект и Какви са Ползите му за Вас, ще ви опишем в следващата статия от поредицата “Безпроблемно Създаване на Мечтаната Къща”