Как да направим планировка на частен двор

Планировка на двор за семейна къща

За да се достигне до правилно композиционно оформяне на парцела е много важно около къщата да се оформи красиво и функционално дворно пространство. Предварителното изграждане на 3D модел и последваща визуализация ни дава възможност на екрана да огледаме и разместим правилно различните сгради и постройки, необходими на семейството, както и местата за отдих и развлечение.

Как да направим това? Съветът на Моневи Дизайн е предварително да се състави списък на задължителните и допълнителни обекти. Задължителни са стопанските постройки, комуникационните връзки и техническите съоръжения необходими за експлоатация и подръжка на енергоефективна къща. Допълнителни са декоративните постройки, зелените и водни площи, и всичко свързано с облагородяване на парцела за достигане на естетически, привлекателен вид.

Да направим списък на обектите, които са препоръчитени в собствен двор:

Гараж или паркомясто;

Стопански постройки – летни кухни, помещения за домашни животни, работилници, ателиета;

Свързващи пътеки и алеи;

Места за почивка – беседки, бани, спортни площадки, барбекю, басейн;

Зелени насаждения – градини, зелени и цветни площи, овощни дръвчета и лози, други декоративни разстения;

Фонтани, водопади, художествени композиции от различни естествени и изкуствени материали.

   

След направата на този списък, трябва правилно да разместим тези обекти, с техните геометрични обеми, спазвайки нормите и правилата за строително застрояване, здравословни и безопасни условия за експлоатация и санитарно-хигиенни изисквания. За да облекчим процеса на планиране, дворното пространство може условно да се раздели на няколко зони:

Жилищна зона;

Зона за стопански постройки;

Зелена зона;

Зона за отдих.

 

3D визуализация на реализиран проект: Семейна къща с благоустрояване около нея

Нормативните изисквания, които трябва да се спазват са задължителни, за да нямаме проблеми със съседите, сегашни или бъдещи. Но за да се постигне функционалност и естетика, при спесифичните възможностите на всяко дворно място, екипът на Моневи Дизайн, ще ви помогне със своя опит в изграждането на предварителни 3D визуализации, и след като на проект постигнем удовлетворение на вашите изисквания, ще направим бюджет и построим желаното от вас благоустрояване на семейния двор.