Вие сте тук: Начало / Блог / » Фасади сгради / Основни видове фасади пасивен дом

Видове фасади за енергоефективна къща

От правилния избор на облицовките и конструкцията на фасадата, зависи външния вид на сградата, топлотехническите параметри, и разбира се стойността на довършителните работи. При съвременните материали, използвани в изграждането на монолитни сгради, можем да постигнем конструктивна устойчивост, при дебелина на стените по-малка от 20 см. Но при тези дебелини на стените, топло и звукоизолацията са недостатъчни, за да постигнем минималните топлотехнически изисквания е необходимо допълнително да се монтира топлоизолациоонна система. Фасадите по своите конструктивни особености се делят на няколко групи.

1. Класически фасади изградени от тухли с финишен слой мазилка или облицовка от камък.

Тухления зид ограничава вътрешния обем на сградата от околната среда и създава топлинен комфорт. Външната мазилка или каменна облицовка, осигуряват въздухонепроницаемост на стената, предпазват от влага, и позволяват на стената да диша.

Тези фасади имат следните предимства.

 Дълговечност, запазват първоначалния си вид и след 100 години.

 Липса на температурни напрежения

 Паропропускливи, позволяват на сградата да диша

 Използваните материали са екологични

 Интересни архитектурни решения

 Ниска себестойност.

Недостатъци:

 Ниски топлоизолационни качества. Единствено при използване на тухли Поротерм с вертикални фуги, и широчина 38 см, зидани с топлоизолационен разтвор, топлотехническите показатели покриват изискванията на Наредба 7, но това не е достатъчно за достигане изискванията за пасивна сграда.

2.Контактни фасади с мазилки

Това са многослойни фасади от няколко слоя. Стената е тухлена, обрамчена със стоманобетова рамка. При необходимост се грундира, залепва се топлоизолацията, дюбелира се след 24 часа. Шпакловка на топлоизолацията с вграждане на армираща мрежа и полагане на финишния слой с различни видове мазилки

.

Предимствата са следните:

 най-ниска цена от топлоизолационните системи

 ниско тегло, и допълнителна топлоизолация

 избягване на температурните мостове

 изместване на точките на конденз в топлоизолационния слой, и предпазване от разрушаване на стенните конструкции.

Недостатъци:

 мазилките не осигуряват добра защита на топлоизолацията. Появяват се пукнатини, в които може да проникне влага. Не издържат на механически удари.

 промяна на първоначалния вид след десетгодишна експлоатация

 при пожар отделят вредни емисии.

 чуствителност към киселинни дъждове.

3.Вентилируеми фасади

При тези фасади между финишния слой и топлоизолацията се оставя въздушна прослойка. Топлоизолацията се изпълнява с минерална вата, а финишния слой може да бъде от камък, керамика, метални или пласмасови плочи, фиброцимент и други. Разстоянието между топлоизолацията и финишния слой позволява на влагата преминала през стените и топлоизолацията да се изпари, като във въздушната прослойка се осигурява естествена или принудителна вентилация. Въздушната циркулация позволява охлаждането на излишъка от слънчева енергия през летните месеци. Тя позволява изтеглянето на парата, получена от изпарението на бетоновите елементи на сградата. По тази причина не е препоръчително употребата на материали за топлоизолация с ниска пропускливост на пара, като EPS, XPS и полиуретан.

3D визуализация на реализиран проект: Санирана фасада пасивна къща

Предимства:

 много добра топло и звукоизолация;

 защита от влага

 красиви архитектурни решения с готови елементи

-дълговечност, при запазване на първоначален вид

Недостатъци

 висока цена на инвестицията.

360 3D video 3D проекти LED Осветление Автоматика Нови технологии Окачени тавани Оформяне двор Саниране Съвети Умни сгради Услуги