Какво определя цената на фундамент за дървена беседка, навес или пергола

 

И за най-малката конструкция е необходимо изграждането на фундамент. В повечето случаи това е стомано бетон със различни геометрични размери.

-единични фундаменти – под всяка греда се изгражда стъпка с правоъгълни размери на определена дълбочина;

-ивичен фундамент – под бъдещите стени се изгражда правоъгълна непрекъсната ивица-лента в траншеен изкоп;

-фундаментна плоча – под цялото съоръжение се излива армирана бетонова плоча, в предварително изкопана яма. Не забравяйте предварително да поставите всички водопроводни и канализациоонни тръби, ако сте предвидили захранване с вода.

Бетов фундамент

Изборът на типа фундамент зависи от конструктивното решение. Но изгравдането на такъв тип фундамент, който е дълговечен и може да поеме големи натоварвания, струва около 30% от стойността на конструкцията при едноетажна сграда.

Но дървените конструкции позволяват друго ефективно решения, с ниска цена, ако разбира се не говорим за къща. Ако изграждате беседка, навес или пергола, можете да поставите дървените колони, в предварителни изкопани ямки, и да замонолитите с бетон.

Греда в бетон

Това осигурява няколко предимства:

-Много ниска цена. Удължаването на дървената колона с 50 до 80 см, увеличава незначително цената. Бетовата смес за замонолитване, също е от порядъка на една десета от кубика, или за десет колони ще ви трябват около един кубик бетон, без арматурно желязо.

-Това решение осигурява здраво замонолитване и укрепване на колоната в земята, запъната в основата колона, с невъзмовност за преместване.

За да осигурим дълговечност на конструкцията в частта замонолитена в бетона е необходима предварителна обработка. Колоната се импрегнира и хидроизолира, за предпазване от проникване на влага и гнилостни процеси. Изолацията се извършва от всички страни, вкючително и отдолу.

Преимуществата на такъв вид фундиране, освен ниската цена на монтажнит работи, е и че в повечето случаи, не се изисква разрешение за строеж, което също спестява време и пари.

Ако имате нужда от консултации за избор на фундамент и конструктивно решение за вашата беседка, навес или пергола се свържете с нас, като ни пишете на имейл:desing.monevi@gmail.com или ни се обадете:

тел. +359 988 805 923 арх. Никола Монев