Строителство на дървени беседки, перголи, и навеси за градината и двора

 

I.Общо описание на етапи за изпълнение.

1. Геометрични размери;

- Предназначението и функционалността са от решаващо значение за размерите в план и височина. Напречното сечение до 4 метра е икономическо ефективно за използване на дървения материал. Използват се греди за покрив с дължина до 5 метра. За дълвината на сградата, ограничения от конструктивна гледна точка не съществуват.

3D визуализация на дървена беседка

3D визуализация на дървена беседка

2. Форма;

- В план сградата е квадратна, правоъгълна или шестоъгълна. В дизайна ограничения няма. Богатия опит на Моневи Дизайн в 3D проектирането, ще ви даде избор на различни дизайнерски решения, удовлетворяващи вашите изискавания. Но излишното добавяне на детайли води до повишаване на цената, и не винаги до ефективна функционалност.

II. Конструктивни решения.

1. Фундамент;

- Бетонов фундамент – добро решение, но изисква в повечето случаи разрешшние за строеж

- Замонолитването на дървените греди в земята, с последващо бетониране. Предварително изпълнение на хидроизолация предпазващо гредите от загниване. Икономическо ефективно решение, с възможности за изпълнение под от дървена конструкция.

2. Конструкция;

Рамки от греди и колони с допълнително укрепване. При разстояние между опорите повече от 5 метра се използват ферми или слепени греди.

3. Покрив;

Дървените конструкции са с много възможности за изпълнение на надежден и красив покрив. Дървото е лек материал, с добри топлоизолационни свойства, и това го прави предпочитан материал за покриви.

Финалното покритие може да бъде;

-битумни мембрани, битумни керемиди, вълнообразни плоскости.

- керемиди – керамични или метални.

- ламарина – плоска или профилирана.

- плоскости от поликарбонат.

- термопанели – сандвич панели.